OBEZITATEA SI DIABETUL ZAHARAT

Obezitatea este o afectiune caracterizata prin cresterea greutatii corporale pe seama tesutului adipos.

Este  definita practic printr-o valoarea crescuta a indicelui de masa corporala (IMC>30kg/m2) sau a circumferintei abdominale.

Reprezinta una dintre cele mai frecvente boli de nutritie din lume, avand amploarea unei pandemii, conform raportului Organizatiei Mondiale a Sanatatii din 2011, este considerata boala secolului XXI.

Factorii principali care conduc la aparitia obezitatii sunt sedentarismul, alimentatia hipercalorica, consumul excesiv de grasimi saturate si de dulciuri rafinate .

Riscurile legate de prezenta supraponderii si obezitatii sunt multiple, afectand practic toate sistemele organismului, insa  acum ma voi opri la legatura dintre suprapondere/obezitate si diabetul zaharat de tip 2.

Exista numeroase studii care demonstreaza ca obezitatea determina cresterea rezistentei la insulina , crescand riscul de aparitie a diabetului zaharat.

Bineinteles ca nu este obligatoriu ca un pacient obez sa dezvolte diabet, insa riscul de aparitie este mult mai mare.

Un studiu efectuat in Statele Unite in perioada 1988-1994 a aratat ca riscul de aparitie a diabetului zaharat tip 2 este de peste 50% la persoanele cu un IMC mai mare de 30kg/m2 si de peste 90% la cei cu IMC peste 40kg/m2.

Important de mentionat este si faptul ca riscul de a dezvolta diabet zaharat nu creste doar odata cu indicele de masa corporala ci si cu circumferinta abdominala, persoanele cu Circumferinta Abdominala mai mare de 102cm au un risc de 12 ori mai mare de a dezvolta DZ de tip 2 decat cei cu CA< 88cm.

De asemenea la un pacient cu diabet prezenta obezitatii creste necesarul de insulina , respectiv de antidiabetice orale.

Din moment ce s-a demonstrat ca relatia dintre obezitate si riscul de aparitie a diabetului zaharat tip 2 este foarte stransa, principala masura preventiva dovedita ca fiind eficienta este optimizarea stilului de viata prin modificarea aportului alimentar si daca starea de sanatate permite cresterea activitatii fizice.

Este demonstrat faptul ca scaderea ponderala cu aproximativ 5-10% din greutate se asociaza cu multiple beneficii asupra starii de sanatate: – imbunatateste sensibilitatea la insulina;

– reduce cu 50% riscul de aparitie a diabetului zaharat tip 2;

– la pacienti diabetici determina o ameliorare a controlului glicemic si a reducerii  dozelor de insulina sau de antidiabetice orale;

– scaderea TA la pacientii hipertensivi si implicit a numarului si dozelor de medicamente;- ameliorarea profilului lipidic (Cholesterol, trigliceride)

In concluzie, scaderea in greutate este principala    cale    de imbunatatire a starii de sanatate si de prevenire sau de ameliorare a comorbiditatilor si a factorilor de risc la persoanele cu obezitate.

Mirela ȘAIA

Medic specialist Diabet, Nutriție si Boli Metabolice

Medic specialist in programul Diet Club CENTRUL DE DIETA