Nutriție: Zahărul, aliat sau inamic

După un studiu recent s-a stabilit că oamenii in general consumă zilnic doză dublă de zahăr sau mult mai mult decat ar fi normal. Se recomandă nu mai mult de 5-6 lingurițe pe zi de zahăr pentru un adult și maxim 3 pentru un copil, ceea ce include și fructoză sau zahărul provenit din surse naturale, cât și de la carbohidrați precum pâine, cartofi, morcovi, paste și orice intră in categoria făinoaselor. In medie un adult din România ajunge să consume 30 kg zahăr/an.

După ce consumăm zahar el trece imediat in sange prin intestinul subțire. Pentru o scurtă perioadă de timp cantitatea de zahăr creste foarte mult ceea ce genereazâ un surplus de energie și pe moment oboseala dispare. Din pacate, urmează in scurt timp reversul: pancreasul secreta  insulină ceea ce determină o reducere a zahărului din sânge sub nivelul mediu admis și instalarea starii de oboseala. Consumul de zahăr in cantitați mari generează senzația de sațietate deoarece conține multe calorii ( “calorii goale “), dar din pacate enzimele, fermenții, mineralele și alți nutrienți benefici, lipsesc.

Consecințele determinate de consumul in cantitate mare și in mod regulat sunt:

Diabetul zaharat. Consumul de zahăr si produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului (produce insulina pentru a tampona cantitatile mari de zahar din sânge) care cu timpul incepe sa nu mai funcționeze la parametrii normali. Asa apare diabetul care generează complicatii grave in organism.

Caria dentară.  Daca la inceputul secolului al XX-lea doar 10% din populatia sub treizeci de ani era afectata de aceste probleme, pe masura ce zaharul a fost adoptat in alimentație s-a ajuns ca in țările “dezvoltate” aprox. 95% din populație sa sufere de afecțiuni ale danturii.

Obezitatea si “celulita” se instalează frecvent la marii consumatori de dulciuri.

Obiceiul de a aduce zahăr în exces în corp este principalul răspunzător pentru obezitatea copiilor!

Cancerul, in special cel de colon. Studii recente au evidențiat faptul ca cei care consuma multe dulciuri și alte produse cu zahăr sunt mult mai predispuși la cancer localizat mai ales in tubul digestiv.

Renuntarea la zahăr este oarecum echivalentă cu renunțarea la un drog deoarece  stimuleaza aceiași centrii din creier ca si drogurile și pentru mulți oameni dulciurile nu constituie doar un desert ci sunt alimente de baza care le ofera energie si consolare in momentele grele ale vietii. Din punct de vedere medical s-a constatat ca atunci cand aceste persoane renunță la produsele cu zahăr apar tulburari asemanatoare celor ivite la consumatorii de narcotice: stari de oboseala, nervozitate, dureri de cap, sevraj etc

O problema ingrijoratoare o constituie zaharul “ascuns” care este inclus in produsele pe care le cumparam din magazine (racoritoare, ceai instant, cereale, conserve, supe concentrate la plic etc. ). De exemplu 4 felii de salam contin 1 lingurita de zahar, 500 ml suc de portocale 8 lingurițe, 30 g cereale procesate conțin 2 lingurițe de zahăr și exemplele pot continua. Pe lângă acestea, însă, mai aducem zahăr în organism şi din alte produse industriale care sunt mai puţin dulci: ketchup, muştar, sosuri şi dressinguri pentru salate. Exista 50 de termeni echivalenti pentru zahar cu diferite denumiri : sirop de porumb, extras de malt, fructoza, maltoza,glucoza etc.  Trebuie să invațăm și să avem răbdarea să studiem cu atenție etichetele, pentru ca astfel vom avea surpriza să constatăm ce mâncăm cu adevarat.

Și totuși care sunt alimentele dulci pe care le putem consuma cu moderație ?

Fructele proaspete, salatele de fructe, sucurile prospat stoarse sunt o adevarata relaxare pentru organism, iar iarna fructele uscate (stafidele, smochinele, curmalele, caisele deshidratate etc), dar atenție la cantități pentru ca prin deshidratare de fapt zaharurile devin concentrate, determinând creșterea indicelui glicemic.

Mierea de albine reprezintă un amestec complex de zaharuri naturale și este un aliment viu pe care organismul uman îl asimilează fară probleme.

“Spre deosebire de grăsimi şi de proteine, zaharurile rafinate nu au absolut nici o valoare nutritivă! Dimpotrivă, organismul nu are nevoie de aceste zaharuri, adăugate în sucuri şi în mâncare, pentru a-şi căpăta energia“– este concluzia bazată pe studiile clinice realizate in clinicile de specialitate.

O linguriţă de zahăr, la fel ca o ţigară, nu face nimic rău. Dar, cu timpul, obiceiul de a mânca dulciuri concentrate cu zahăr adăugat, ca şi fumatul, poate fi chiar fatal. Ambele obiceiuri creează dependenţă, care nu este un mit, ci este demonstrată ştiinţific.

Și in concluzie zahărul ne este oare ” aliat sau ..inamic ? “

 

Cristina Iuliana LAZĂR

Medic specialist in programul  Diet Club CENTRUL DE DIETA