Nutriție și sănătatea pielii

Ana Ciobanu – Dietetician și Psiholog specialist în programul Diet Club Centrul de Dieta

Ideea că felul în care ne alimentăm se asociază cu sănătatea și frumusețea pielii nu este nici noua, nici surprinzatoare. Există numeroase studii clinice, epidemiologice și chiar dovezi empirice în acest sens. Pielea este organul cu suprafata cea mai mare și poate oferi rapid, printr-o simpla observație, informații despre anumite stari interioare. Dezechilibrele nutriționale care cauzează schimbări cutanate se datorează fie unui deficit de nutrienți, vitamine, minerale sau calorii, fie unui exces caloric.

In ceea ce priveste vitaminele hidrosolubile (care se dizolvă în apa) și unele minerale s-au constatat urmatoarele:

  • deficitul de vit. B3 duce la apariția rash-ului eritematos pe zona tegumentara expusa la soare (la gât acest rash ia forma “colierului Casal”);
  • deficitul de vit. B6 și zinc cauzează dermatita seboreica;
  • deficitul de vit. B9, vit. B12 și fier determina paloare;
  • deficitul de vit. B2, B3, B6, B9, fier și zinc poate duce la apariția glositei;
  • deficitul de vit. B2, B3, B6, B7, fier cauzeaza stomatita angulara, cheilita;
  • deficitul de vit. C si zinc determina vindecare tardiva a ranilor; iar daca vorbim doar despre deficitul de vit. C, acesta determina petesii perifoliculare, hemoragii, gingivita, gingivoragii.

Vitaminele liposolubile A si K (care se dizolva în grasime) au și ele un impact asupra sănătății și aspectului pielii. Astfel:

  • deficitul de vit. A poate da pielii un aspect uscat, îngroșat și cu descuamari pe suprafete intinse. Pe de alta parte, excesul de vit. A (>7,5 mg/zi) determina o pigmentare galbena/portocalie a pielii (în special a palmelor) și un tegument uscat si pruriginos, însa acidul retinoic sau derivatii acestuia pot fi utilizati ca tratament eficient împotriva acneei, psoriazisului sau cancerului de piele non-melanom.
  • deficitul de vit. K poate determina doar in cazurile severe hemoragii cutanate si ale mucoaselor in special la pacientii cu sindrom de malabsorbtie, fibroza chistica, boli hepatice sau aflati sub tratament cu warfarina, salicilati, cefalosporine.

In schimb, deficitul de vit. liposolubile D sau E nu se asociaza cu modificari la nivelul pielii.

Deficitul de acizi grasi esentiali (linoleic, linolenic, acid arahidonic) poate cauza si el dermatita atopica, tegumente uscate, depigmentari și alopecie.

Vitaminele C si E sunt antioxidante iar cercetarile au aratat ca atunci cand se regasesc în combinația și concentrația potrivita ofera fotoprotectie mai mare aplicate direct pe piele decât administrate pe cale orala.

Anorexia si bulimia nervoasa, tulburari grave de alimentatie, conduc la dezechilibre ce afecteaza printre altele si tegumentul. Ele se asociaza la adulti cu piele uscata, prurit, pete hiperpigmentate, pistrui, lanugo (par fin, pufos, inchis la culoare pe abdomen, spate si antebrate care in mod normal apare doar la nou-nascuti), unghii și păr fragil, panarițiu (infecția pielii din jurul unghiei).

Nu în ultimul rând, excesul caloric, deși indirect, are de asemenea un impact negativ asupra pielii. Acesta duce de cele mai multe ori la obezitate. Pliurile cutanate din zona abdominala, regiunea submamara, inghinala, axiala si interfesiera care apar la persoanele obeze favorizeaza frictiunea pielii, dezvoltarea microbiana anormala în lipsa ventilării adecvate și a transpirației excesive. Consecința este apariția iritațiilor și infecțiilor pielii (intertrigo). Alte modificari la nivelul pielii asociate cu obezitatea sunt vergeturile, dermatita de staza si ulcer varicos.

In concluzie, o stare buna de sanatate și o alimentație potrivită sunt ingrediente esențiale pentru piele de care trebuie să avem grijă cu atât mai mult cu cat ea nu serveste doar termoreglarii, protecției sau funcției senzitive, ci este și o componentă împortanta a aspectului și infațișării noastre exterioare. Nu uitati nici de hidratare adecvata in functie de sezon. Frumusețea vine într-adevar din interior!