IMPLICATIILE OBEZITATII IN SFERA GINECOLOGICA

Obezitatea este o boala care afecteaza individul, indiferent de sex, in orice etapa a existentei sale, de aceea ar trebui abordata cu cea mai mare seriozitate si cat mai din timp.

Din punct de vedere ginecologic implicatiile obezitatii sunt multiple.

Tesutul adipos secreta hormoni estrogeni ceea ce perturba balanta hormonala atat la femei cat si la barbati.

La sexul feminin implicatiile apar mai ales cand se doreste o sarcina (excesul de estrogeni scade progesteronul, astfel incat femeia are menstruatie neregulata, ramane gravida mai greu si exista risc major de pierdere a sarcinii) .

Cu cat IMC este mai mare, cu atat sansa de a r  amane gravida e mai scazuta.

In plus, femeile supraponderale (in comparatie cu cele normoponderale) au o incidenta crescuta a tulburarilor sistemului de reproducere, tulburari endocrine, infertilitate si tulburari uro-ginecologice, asta pentru a mentiona doar cateva consecinte ale greutatii in exces.

Obezitatea se asociaza frecvent cu infertilitate si cu costurile ridicate pentru a ” rezolva” aceasta problema.Promovarea unei greutati cat mai apropiate de normal a unei persoane ar scadea rata de obezitate si implicit a infertilitatii.

Aproximativ 30% din romancele de peste 35 ani sunt infertile , si 50% in cazul femeilor cu varsta de peste 40 ani.

Rata de infertilitate, atat masculina cat si feminina, este in crestere datorita varstei tot mai inaintate de conceptie, a modificarilor de comportament social si alimentar si a incidentei crescute a bolilor cu transmitere sexuala.

Procedeele de reproducere asistata sunt mai putin eficiente la femeile supraponderale/obeze, cele cu o greutate apropiata de norml au o rata de reusita a FIV mult mai mare.

Pentru barbati pot aparea scaderi ale testosteronului cu disfunctii sexuale,modificari ale spermogramei datorita cresterii temperaturii locale prin exces de tesut adipos si modificari ale spermatozoizilor,iar in cazuri extreme obezitatea determina infertilitate si impotenta.