COMPLICATIILE OBEZITATII

Persoanele cu obezitate in partea superioara corpului, si in special in zona abdominala, prezinta un risc crescut de complicatii fata de persoanele cu obezitate preponderent in zona soldurilor si coapselor. Si asta cel mai probabil din cauza faptului ca grasimea viscerala elibereaza cantitati mai mari de acizi grasi in circulatie decat celelate depozite de tesut adipos.

Ce complicatii ale obezitatii putem aminti? In primul rand

1) Hipertensiunea arteriala (HTA) este cea mai des intalnita complicatie. Frecventa HTA este de 3-4 ori mai mare in randul adultilor care sunt cel putin supraponderali, fara de cei cu o greutate normala. Riscul de a avea HTA creste cu 5% pentru fiecare kg ce depaseste greutatea normala.

2) La complicatii metabolice… cea mai importanta complicatie metabolica a obezitatii este reprezentata de DIABETUL ZAHARAT de tip II. Obezitatea reprezinta factorul de risc major in aparita acestui tip de diabet. Se pare ca femeile obeze, deci cele cu o valoare a IMC-ului peste 30, au un risc de cateva zeci de ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat fata de persoanele cu un IMC sub 22.

3) Alte complicatii ale obezitatii sunt date de tulburarea functiilor pulmonare, sindromul hipoventilatiei si de asemenea de apnea de somn, des intalnita la persoanele cu un mare surplus ponderal.

4) O alta complicatie a obezitatii este reprezentata de ateroscleroza si de afectarea arterelor coronare.

5) Infarctului de miocard – o alta patologie asociata obezitatii. Riscul de accidente vasculare este crescut, atat pentru cele de tip ischemic cat si pentru cele hemoragice. In general, multe din afectiunile cardiovasculare sunt strans relationate de un exces ponderal semnificativ si de stilul de viata.

6) Afectarea sistemului osteoarticular o putem intalni la persoanele obeze. Aici vorbim in special de articulatiile genunchilor (deci de gonartroza) dar si de cele ale soldurilor si gleznelor. De asemenea, deplasarea centrului de greutate in fata duce la solicitarea suplimentara a coloanei vertebrale cu aparitia hiperlordozei.

7) Litiaza biliara si ficatul gras – alte afectiuni ce insotesc obezitatea.

8) Coplicatii hormonale, tulburari de fertilitate, complicatiile in sarcina si nastere la femeile obeze sau alterarea sistemului imun.

9) In general calitatea vietii este alterata la persoanele obeze, iar acestea se pot exclude ele insele din diverse activitati sociale: fie ca nu pot lua parte la ele sau fie ca nu-si doresc!

10) Nu in ultimul rand as mentiona ca obezitatea se asociaza cu un risc crescut de aparite a cancerului. Cel de endometru, de colon, cel esofagian…acestea sunt cancerele tipice in relatie cu obezitatea. Dar si cel pancreatic, hepatic, gastric cardial sunt in legatura cu prezenta obezitatii. Dupa menopauza, femeile obeze prezinta un risc mai mare de cancer de san, unde un rol central il are actiunea hormonala.

Deci se poate spune ca riscul de aparitie a unei boli neoplazice este direct proportional cu surplusul de greutate al persoanei.

Ca atare lista complicatiilor obezitatii este foarte lunga. De fapt, chiar si in absenta complicatiilor si patologiilor asociate, obezitatea ↑riscul decesului precoce.

Ce avantaje ne-ar aduce o scadere in greutate, fie chiar si de 10 procente? :

  1. Reducerea insulino-rezistentei si ↑randamentului de utilizare periferica a glucozei
  2. Se amelioreza eventualele hiperglicemii, ↓hemoglobinei glicate si riscul de progresie de la prediabet la diabet zaharat
  3. Se amelioreza profilul lipidic: ↓ColTot, scad TG si LDLCol , ↑HDLCol
  4. Se reduc valorile tensionale ale HTA
  5. Se amelioreaza sindromul de apnee in somn
  6. Creste speranta de viata
  7. Scade riscul de boala cardiovasculara si de boala neoplazica.

Iata asadar nenumaratele beneficii ale scaderii greutatii ponderale, iar daca fiecare intelege corect unde si ce poate schimba, acest proces devine posibil, iar nenumaratele avantaje nu vor intarzia sa apara!

Manuel Constantin MIHAI

Nutriționist Dietetician specialist in programul Diet Club CENTRUL DE DIETA