CEA MAI BUNA ABORDARE IN PRIVINTA ALIMENTATIEI

Oare ce as putea sa mananc eu? Care este cea mai buna alimentatie pe care ar trebui sa o adopt?

Daca ai ajuns vreodata sa te-ntrebi asta, inseamna ca ai nevoie sa stii cateva lucruri. Pentru a avea acces  la cea mai buna mancare pentru tine, trebuie sa tii cont de cateva aspecte:

1) INFORMATIA – sa cunoastem cu adevarat mai mult despre mancare si despre fiecare abordare. Ce stim noi despre efectele lor? Care alimentatie este mai buna? Care mi se potriveste? Este pentru mine? Dar interactiunile dintre ele? Care sunt cele cu aport caloric crescut si nu ne ajuta? Care alimente intr-adevar ne hranesc si ne nutresc, sau care, din contra, mai mult ne saracesc.

Si de ce? Deci ne trebuie informatia, sa stim cat mai multe si nu din surse care se contrazic unele pe altele. Si nu luate din context.

2) CONVINGERILE – ne intalnim cu propriile convingeri ale fiecaruia. Multi stim cutare sau cutare lucru, insa fiecare are convingerile lui, propriul sau sistem de valori. Daca inca ne ghidam dupa convingeri de genul “Ca asa au trait bunicii mei… si au trait bine!” acele convingeri te vor limita. Nutritia omului este un act intim, iar convingerile fiecaruia ii vor dicta alegerile vis-à-vis de mancare.

3) OBICEIURILE  – Stim, am tot auzit… ne-am INFORMAT… suntem CONVINSI. Dar aici vin OBICEIURILE, sau mai degraba OBISNUINTA si ANTURAJUL fiecaruia. Ne-am obisnuit atat de mult cu ceva, incat a devenit noua noastra natura. “Eu niciodata nu mananc dimineata!”  sau … “In fiecare vineri ies in oras cu baietii!”. Degeaba stim si suntem convinsi de un lucru daca nu il si aplicam… Obiceiurile se schimba in timp si de ele depinde modul fiecaruia de a accepta sau nu ceva nou.

4) BANII – Suntem informati, convinsi si motivati… atunci vom sti sa ne alegem mancarea cu bani.  E inutil sa nu amintim si asta… ca alimentul, ca oricare alt produs are si el un cost. Binenteles, mai mare sau mic, proportional calitatii. Daca dorim s-avem produse de calitate… e clar ca trebuie tinut cont SI DE PRET.

5) TIMPUL – Muncim de dimineata pana seara, si de multe ori n-avem timp. Sa mancam, sa ne odihnim. Oricat am sti, oricat am face si oricat am avea, daca nu ne facem TIMP si pentru noi, nimeni n-o poate face. Degeaba stiu ca ceva e bun pentru mine, daca nu-mi fac si timp pentru asta.

6) DACA AI PATOLOGIE – Ce sa mai spunem daca in joc este si vreo boala? O persoana cu guta va fi atent la consumul de carne… cel cu colita va urmari alimentele care-i piesc… un diabetic e atent la aportul de glucide si nu numai… sau cardiacul este cu restrictiile lui.

Manuel Constantin MIHAI

Nutriționist Dietetician specialist in programul Diet Club CENTRUL DE DIETA