Cresterea in greutate

In primele luni de sarcina se formeaza creierul fatului, organele interne, memberele inferioare si superioare iar gravida ar trebui sa fie atenta la obiceiurile alimentare si sa nu consume alcool sau sa fumeze.
Cum multe femei au confirmarea sarcinii cam dupa saptamana a 5-a “grija” fata de alimentatie ar trebui sa existe din perioada de dinainte de conceptie.
Cresterea in greutate e mai mica in primul trimestru de sarcina (saptamana 1-12) respectiv de 1-1,5 kg, creste treptat in al 2-lea trimestru respectiv 5 kg pentru a atinge apogeul in trimestrul al 3-lea aproximativ 6-8 kg.
Pe parcursul sarcinii nu trebuie sa mancam cat doi ci in primul trimestru sa mancam la fel ca in perioada de dinanintea sarcinii, in trimestrul al 2-lea cu 17% mai multe calorii pe zi si in trimestrul al 3-lea cu 23% mai multe calorii pe zi, iar in lactatie cu 25% mai multe calorii pe zi.
Daca aportul de calciu pe perioada sarcinii este insuficient se va mobiliza din oasele mamei pentru a acoperi necesarului fatului, astfel va creste riscul de fracturi la mama si de demineralizare a dintilor