6 tehnici ca să controlezi mâncatul emoțional

Într-o perioada incertă și dificilă emoțional, e posibil să te întorci spre mâncare pentru refugiu emoțional.

Senzația de bine durează, din păcate, puțin, după care poți fi copleșit(ă) de sentimentul de vinovăție.

Ce să faci ca să nu te mai lași dus(ă) de valul emoțional direct spre insula din frigider?

Am făcut o listă cu o serie de soluții, însă amintește-ți că vindecarea completă vine din  acceptare a corpului nostru, în primul rând, și în al doilea rând, din acceptarea emoțiilor – orice culoare ar avea.

Mâncarea are scopul de a ne oferi nutrienții de care avem nevoie ca să dăm randament și să ne trăim viața așa cum ne dorim. Nu este refugiu!

Așadar, câteva sugestii să gestionezi mâncatul pe fond emoțional atunci când te copleșesc emoțiile:

1. Încearcă alte metode de control al stresului, care nu au legătură cu alimentația ta. Poți încerca meditație, yoga, plimbări în natură, îmbrățișări lungi, o conversație cu un prieten, scris în jurnal, exerciții de respirație etc. Orice funcționează pentru tine.

2. Verifică-ți nivelul de foame ÎNAINTE să dai buzna în frigider/dulap. Întreabă-te „pe o scară de la 1 la 10, cât îmi este de foame?” Ascultă-ți corpul, și dacă nu se aude nimic dinspre stomac, să știi că nu e foame. Lasă dorința să treacă.

3.  Nu ține ronțăieli aproape, ca să eviți tentația.

4. Ține un jurnal alimentar. Notează cât mănânci, când mănânci, ca să poți observa, în timp, care sunt perioadele în care tinzi să exagerezi.

5. Respectă un plan alimentar. Asta te va ajuta să fii mai conștient de acțiunile tale, te va responsabiliza foarte mult.

6. Cere ajutor de la profesioniști. Un nutriționist – dietetician va ști exact cum să te îndrume și să te ajute să nu te abați de la plan.

Nu uita că avem o echipă de nutriționiști capabili, și că în programul nostru de 13 săptămâni de dietă, ai parte de sprijinul dedicat al propriului tău profesionist!